Jak naložit hovězí maso na gril?

Jak naložit hovězí maso na gril?

Hovězí maso je vhodné i na gril, zvlášť v létě, když je grilovací sezóna v plném proudu. Nejlepší volbou je maso, které je pěkně prorostlé tukem (takzvaně mramorované) – při grilování tuk povolí a dodá masu ten správný šmrnc. Jednou z možností, jak si maso upravit podle chuti, je i marinování. Co všechno byste do marinády měli dát a čemu byste se měli raději vyhnout?

Dobrá marináda je základ

Nakládání znamená použití marinády, která se postará o výraznější chuť a v některých případech také o větší křehkost. V praxi to vypadá tak, že si připravíte směs, do které maso ponoříte – základem bývá voda, bylinky, česnek nebo cibule. Zároveň je důležité zmínit to, že do marinády by se neměla přidávat sůl. Ta by totiž mohla z masa mohla vytáhnout veškerou šťávu a způsobit vysušení.

U marinády na hovězí se také doporučuje přidat zázvor, koriandr, citronovou trávu nebo sójovou omáčku. Často se používá i olej, nicméně podle některých šéfkuchařů jsou lepší marinády bez oleje. Při samotném grilování pak kapající olej způsobuje silný kouř, přepaluje se, a navíc to na chuti masa významně nepřidá.

Jak na křehkost?

Je pravda, že na celkovou křehkost masa má vliv řada faktorů jako plemeno, krmivo, pohlaví nebo uskladnění masa. Nicméně vlastním přičiněním můžete křehkost ještě více podpořit, a to speciálními ingrediencemi v marinádě. V takovém případě jistě sáhněte po kyselých produktech, kterými jsou ocet, citronová nebo ananasová šťáva. Tyto potraviny se běžně používají v potravinářském průmyslu, protože obsahují látky sloužící ke změkčení masa.

Odleželé maso chutná lépe

Aby maso získalo požadovanou chuť, doporučuje se nechat v marinádě klidně 24 hodin před grilováním. Takto budete mít jistotu smísení všech chutí a dosažení maximálního efektu. Naložené maso umístěte do lednice a ujistěte se, že maso je v nálevu ponořené celé. Následující den ho vyndejte přibližně dvě hodiny předem a nechte ho odležet mimo lednici při běžné pokojové teplotě. Pak už jen stačí dát maso na gril a propéct podle libosti.

Příprava hovězího masa na gril nemusí být žádná věda. Jakmile si osvojíte základy, samotný proces se vám bude zdát jako hračka. Základem je však dobrá marináda a dostatečně dlouhý časový interval pro odležení masa před grilováním. Po pár pokusech vychytáte detaily a budete si tak moct vychutnat plody vaší práce.