Stupně propečení steaků a jak se v nich neztratit

Stupně propečení steaků a jak se v nich neztratit

Kompletní postup krok za krokem, jak připravit výborný steak doma na pánvi, si můžete přečíst v tomto článku.

Blue rare

Velmi jemně propečený hovězí steak, někdy též označován jako very rare. Peče se při hodně prudké teplotě po velmi krátkou dobu. Uvnitř zůstává hovězí steak krvavý, přičemž opečení okrajů je zhruba 1-3 mm silné. Délka pečení je v tomto případě jen 30 sekund z každé strany

Rare

Jemně propečený steak, uvnitř by měl mít teplotu zhruba 51 °C. Okraj steaku je více propečený, silnější, a celkově se začíná zbarvovat do hněda. Uvnitř je stále zbarvený do červena. Peče se přibližně 2 minuty z každé strany.

Medium rare

Jinými slovy středně propečený steak. Uvnitř by měl být asi 54-56 °C. Vnitřek steaku je zbarven do růžova a postupně se směrem k okraji mění do hnědé barvy. V kvalitních steakhousech a restauracích vám steak připraví tímto způsobem, pokud neřekne jinak. Pokud si chcete medium rare steak připravit doma, bude potřebovat přibližně 3 minuty z každé strany.

Medium

Střed steaku by měl mít asi 61 °C. Barva řezu je již téměř celá hnědá (až do šeda), avšak střed steaku by měl stále zůstat narůžovělý. Medium steak opékejte 4 minuty z každé strany.

Medium well

Teplota uvnitř steaku by měla dosahovat zhruba 64-65 °C. Maso už je téměř celé hnědé, avšak uvnitř by stále měly být náznaky růžového středu. Takto upravený steak začíná ztrácet svoji šťavnatost. Na tuto úroveň bude steak potřebovat 4,5 minuty.

Well done

Teplota centra steaku je již vyšší než 70 °C, prakticky je propečený zcela do hnědé barvy. Šťavnatost a jemnost jsou nenávratně pryč. Maso bude po úplném propečení gumové a tuhé, proto se tento způsob přípravy nedoporučuje. Doba pečení je z každé strany 5 a více minut.