Aberdeen Angus: Seznamte se

Aberdeen Angus: Seznamte se

Celočerné zbarvení, žádné rohy, výška v kříži kolem 150 cm a váha až 1000 kg. Tak poznáte býky jednoho z nejrozšířenějších masných plemen skotu na světě. Setkat se můžete i s méně obvyklým červeným zbarvením, jde o tzv. Red Angus. Krávy tohoto plemene dorůstají do 140 cm a 700 kg.

Ze skotských plání až k vám

A kde se plemeno Aberdeen Angus vlastně vzalo? Pochází ze zelených plání hrabství Aberdeenshire v severovýchodním Skotsku. Je výsledkem šlechtitelských pokusů rovnou tří chovatelů – začal jej Hugh Watson z kraje Angus, navázal na něj William McCombie z Abrdeenu a křížení dokončil v druhé polovině 19. století George Grant, který kombinaci doplnil o plemeno Shorthorn. V Česku se první telata narodila v roce 1992 a za tu dobu si i u nás plemeno získalo velkou oblibu.

Oblíbenec farmářů i kuchařů

Může za to kombinace výborné plodnosti, snadného rozmnožování, skvělých mateřským vlastností, odolnosti a dlouhověkosti. Jde o velmi přizpůsobivá zvířata, která nezaskočí ani nepříznivé klimatické podmínky. Naopak. Pro déšť a sychravé počasí jsou (jako) stvořená.

Své místo v menu mnoha restauracích i na rodinných stolech si Aberdeen Angus získal díky svému křehkému a šťavnatému masu. Je pro něj typické jemné mramorování, které značí rovnoměrné rozprostření tuku.

Genetika ovšem není vše. Aby se býci měli co nejlépe, krmíme je tím, co sami vypěstujeme – naší kukuřicí, vojtěškou, pšenicí i ječmenem, což se odráží i na kvalitě masa. Vyzkoušejte sami. V naší nabídce najdete pouze maso z mladých býků, které bylo poraženo a zpracováno na schválených jatkách. Jedině tak ohlídáme, že od nás dostanete to nejlepší. A abychom vlastnosti masa ještě zvýraznili, necháváme ho zrát suchou nebo mokrou metodou.

Kterým z našich receptů se necháte při jeho přípravě inspirovat?