Recept na poctivé lasagne z hovězího masa. Ideální na rodinný oběd.
Hovězí lasagne
Středně náročné | 4 hodiny
Ingredience
Počet porcí
Hovězí krk – mletý
275 Kč / kg
NaN
plátků
lasagní
NaN
ks
hřebíčků
NaN
hrst
čerstvé bazalky
muškátový oříšek
NaN
stroužky
česneku
NaN
ml
červeného vína
NaN
plechovky
loupaných rajčat
NaN
ml
hovězího vývaru
NaN
g
másla
NaN
ml
mléka
NaN
ks
bobkových listů
NaN
řapík
celeru
NaN
g
parmazánu
NaN
g
hladké mouky
NaN
ks
cibule
NaN
ks
mrkve
NaN
gramů
Hovězí krk - Mletý
Postup přípravy
Krok 1 / 8
Připravíme si všechny suroviny. Očistíme zeleninu a nakrájíme ji na menší kostičky.
Krok 2 / 8
Ve velké pánvi na olivovém oleji začneme opékat cibuli. Po 2 minutách přidáme mrkev a řapíkatý celer. Zeleninu necháme změknout a přidáme česnek. Minutu restujeme a následně přisypeme mleté maso.
Krok 3 / 8
Směs restujeme do odpaření tekutiny (cca 10 minut). Přilijeme červené víno a necháme vypařit veškerý alkohol. Přilijeme vývar a loupaná rajčata. Přidáme stonky z bazalky, 2 bobkové listy a odkryté necháme probublávat přibližně 2 hodiny, dokud směs nezhoustne.
Krok 4 / 8
Zatím, co se směs vaří, si připravíme bešamel. Do cibule zapíchneme hřebíčky, vložíme ji spolu se třemi bobkovými listy do kastrolu a přilijeme půllitr mléka. Přivedeme téměř k varu a stáhneme teplotu na minimum. Po 5 minutách sundáme z plotny a necháme vychladnout.
Krok 5 / 8
V dalším kastrolu si připravíme jíšku. Rozpustíme máslo, zasypeme moukou a důkladně mícháme, dokud nezíská světle hnědou barvu, poté ztlumíme plamen. Mléko přecedíme a přilijeme k jíšce. Důkladně rozmícháme a na středním plamenu mícháme, dokud bešamel nezhoustne. Po zhoustnutí stáhneme plamen na minimum a vaříme 15 minut. Nakonec ochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem.
Krok 6 / 8
Po dvou hodinách by masová směs měla být hustá a většina tekutiny by měla být odpařená. Směs osolíme, opepříme a vyndáme stonky bazalky a bobkové listy. Můžeme vmíchat čerstvou, jemně nasekanou bazalku.
Krok 7 / 8
Předehřejeme si troubu na 180˚C. Připravíme si zapékací mísu a dno potřeme bešamelem, na který položíme pláty lasagní. Na lasagne přidáme masovou směs a na ni opatrně rozetřeme bešamel, který posypeme parmazánem. Takto na sebe jednotlivé komponenty vrstvíme, dokud nám vystačí omáčka a bešamel. Poslední vrstvu lasagní by měly tvořit pláty těstovin, které bohatě zasypeme parmazánem. Zapékací mísu přikryjeme alobalem a vložíme do trouby na 50 minut. Na posledních 10 minut sejmeme alobal.
Krok 8 / 8
Vytáhneme z trouby, rozkrájíme na kostky a servírujeme. Můžeme dozdobit cherry rajčaty a čerstvou bazalkou.
Ingredience
NaN
plátků
lasagní
NaN
ks
hřebíčků
NaN
hrst
čerstvé bazalky
muškátový oříšek
NaN
stroužky
česneku
NaN
ml
červeného vína
NaN
plechovky
loupaných rajčat
NaN
ml
hovězího vývaru
NaN
g
másla
NaN
ml
mléka
NaN
ks
bobkových listů
NaN
řapík
celeru
NaN
g
parmazánu
NaN
g
hladké mouky
NaN
ks
cibule
NaN
ks
mrkve
NaN
gramů
Hovězí krk - Mletý