Variace na oblíbený guláš v Irském stylu. jednoduché jídlo s komplexní paletou chutí, nejen pro milovníky masa a piva.
Hovězí na černém pivě - Irish beef stew
Mírně náročné | 3 hodiny
Ingredience
Počet porcí
Hovězí krk
265 Kč / kg
malý rajčatový protlak
NaN
lžíce
cukru
NaN
ml
hovězího vývaru
NaN
řapíky
celeru
NaN
ks
mrkve
NaN
ml
černého piva
NaN
stroužky
česneku
NaN
ks
cibule
NaN
g
slaniny
tymián
sůl a pepř
NaN
gramů
Hovězí krk
Postup přípravy
Krok 1 / 5
Slaninu nakrájíme na malé kostičky a opečeme ji ve velkém hrnci tak, aby pustila šťávu.
Krok 2 / 5
Maso nakrájíme na kostky o velikosti přibližně 2 centimetry, opepříme a na výpeku ze slaniny ho opečeme do hněda. Pokud slanina nepustí dost šťávy, můžeme přidat olej, aby se maso nepřipékalo.
Krok 3 / 5
Opečené maso odložíme bokem a na výpeku osmažíme nakrájenou cibuli. Po 2 minutách přidáme ostatní zeleninu, kterou jsme si předtím nakrájeli, a pár minut spolu vše restujeme. Pokud chceme ve výsledku omáčku hustší, můžeme zeleninu zaprášit moukou.
Krok 4 / 5
Do hrnce s orestovanou zeleninou vrátíme maso, přidáme rajský protlak a půl litru černého piva. Nakonec přilijeme tolik vývaru, aby byl celý obsah hrnce ponořený. Osolíme a přidáme cukr a tymián. Přivedeme k varu a ztlumíme plamen tak, aby obsah hrnce jen mírně pobublával. Přikryté vaříme 2 až 3 hodiny.
Krok 5 / 5
Když bude maso měkké, odkryjeme, zvýšíme plamen a půl hodinky povaříme, aby omáčka zhoustla. V této fázi vybereme stonky tymiánu a finálně dosolíme. Servírujeme s bramborovou kaší.
Ingredience
malý rajčatový protlak
NaN
lžíce
cukru
NaN
ml
hovězího vývaru
NaN
řapíky
celeru
NaN
ks
mrkve
NaN
ml
černého piva
NaN
stroužky
česneku
NaN
ks
cibule
NaN
g
slaniny
tymián
sůl a pepř
NaN
gramů
Hovězí krk