Vznik pokrmu s ruským příjmením v názvu doprovází mnoho legend. I to jak ke svému názvu přišel. Proto má Stroganoff mnoho kuchařských verzí a není tak zcela jasné, která je ta pravá. Všichni považují tu svoji za tu nejlepší. Pro jedny je varianta s okurkami a žampiony jediná ta správná, pro jiné zase naopak, bez okurek, bez žampionů a přidají kapary, někdo přidává sladkou mletou papriku, jiný raději rajský protlak, někteří kuchaři se přiklání ke klasice a flambují maso koňakem, ti ostřejší vodkou, další přidávají spíše víno, závěrečnou tečku někteří přenechávají kapce worchestrové omáčky nebo česneku. Nejdůležitější ovšem na celém pokrmu je kvalitní maso, které zbytečně neudusíte, neusušíte a neunudíte dlouhým pobytem na pánvi. Maso musí zůstat křehké a plné šťávy. Skvělé chuti docílíte postupným přidáváním jednotlivých surovin a jejich opékáním, kdy nakonec vše vrátíte společně zpět na pánev a vše dokončí a zjemní chuť smetany. Další recepty Paní Růžičkové na www.paniruzickova.cz
Hovězí Stroganoff
Snadné | 1 hodina
Ingredience
Počet porcí
Nízký roštěnec na roastbeef
500 Kč / kg
NaN
ml
smetana
NaN
g
zakysaná smetana
NaN
ks
nakládané okurky
NaN
ks
šalotka
NaN
ks
žampion
NaN
lžíce
olej nebo máslo
NaN
lžíce
rajský protlak
sůl
pepř
zelená nať hladkolisté petržele
NaN
gramů
Nízký roštěnec na roastbeef
Postup přípravy
Krok 1 / 5
Maso nakrájejte na tenké, půl až jeden centimetr silné nudličky, osolte, opepřete a nechte zatím stát stranou. Okurky i šalotky nakrájejte na tenká kolečka. Žampiony očistěte a nakrájejte na osminky. Smetanu a zakysanou smetanu vyndejte z lednice, aby měly pokojovou teplotu. Petrželovou nať nasekejte nadrobno.
Krok 2 / 5
V pánvi rozehřejte máslo, přidejte žampiony a nechte je podusit, jakmile se odpaří tekutina, kterou pustily, přidejte cibuli a obojí společně opečte, přidejte nakrájené okurky a krátce je také prohřejte. Poté vše vyndejte stranou do misky.
Krok 3 / 5
Pokud v pánvi nezůstal žádný tuk, ještě půl lžíce přidejte. Pánev hodně rozehřejte a rovnoměrně do ní rozložte kousky masa, opečte je pořádně do hněda ze spodu, otočte a opečte i z druhé horní strany. Masových nudliček nedávejte do pánve najednou moc, pustili by vodu/ šťávu, ve které by se spíše dusily a ztratily by tu křehkost a jemnost, kterou získají při rychlém prudkém opečení. Opravdu stačí jen pár minut, aby se nevysušily. Opečené kousky dávejte stranou na misku a takto postupně opečte zbytek masa.
Krok 4 / 5
Do pánve nalijte trochu vody nebo vývaru a nechte skoro všechnu tekutinu prudce odpařit, tím se uvolní přípečky ze dna pánve, přidejte lžíci rajského protlaku, krátce restujte, aby protlak ztratil kyselou chuť, přilijte sladkou i zakysanou smetanu, promíchejte, přidejte do pánve maso, cibuli se žampiony a okurkami a vše společně krátce prohřejte, už nevařte.
Krok 5 / 5
Podávejte posypané zelenou petrželkou. Vhodnou přílohou je rýže.
Ingredience
NaN
ml
smetana
NaN
g
zakysaná smetana
NaN
ks
nakládané okurky
NaN
ks
šalotka
NaN
ks
žampion
NaN
lžíce
olej nebo máslo
NaN
lžíce
rajský protlak
sůl
pepř
zelená nať hladkolisté petržele
NaN
gramů
Nízký roštěnec na roastbeef