Hovězí po burgundsku

Hovězí po burgundsku

Středně náročné | 3 hodiny 30 minut
Počet recenzí: 5

Jídlo pochází z Francie oblasti Burgundska a kombinuje dva z nejlepších produktů regionu: červené víno a hovězí. Víno musí být bohatě vínově červené, pokud chcete pravý hovězí bourguignon. Absolutní puristé jdou za Pinot Noir nebo Gamay, ačkoli kuchaři jednomyslně tvrdí, že nejdůležitější je, aby víno bylo co nejbohatší. Pro osobitější pokrm použijeme hovězí z naší farmy a červené víno ze Znojemské oblasti.

Ingredience

Počet porcí

Hovězí vysoká plec
Hovězí vysoká plec
280 Kč / kg
NaN g
máslo
NaN g
cibulka
NaN g
žampiony
NaN stroužků
česnek
NaN ks
bobkový list
NaN snítky
čerstvý tymián
NaN g
slanina (nudličky)
NaN snítky
čerstvý rozmarýn
NaN g
slanina (0,5 cm kostky)
NaN g
šalotka na drobno nakrájená
NaN g
mrkev (0,5 cm kostky)
NaN lžíce
rajčatový protlak
NaN ml
olivový olej
NaN lžička
sůl
NaN špetka
pepř
NaN l
hovězí vývar
NaN l
červené víno suché
NaN gramů
Hovězí vysoká plec

Postup přípravy

Postup přípravy – Hovězí po burgundsku

Krok 1 / 7

Očistíme maso a pokrájíme na 5 cm široké kostky.
Postup přípravy – Hovězí po burgundsku

Krok 2 / 7

Na rozpálenou pánev přidáme slaninu na kostičky a necháme pustit tuk. Poté přidáme nakrájenou mrkev a opékáme. Po 5 minutách přidáme na drobno nakrájenou šalotku a opékáme dalších 5 min. Obsah pánve poté vsypeme do připravené pečící nádoby.
Postup přípravy – Hovězí po burgundsku

Krok 3 / 7

Předehřejeme si troubu na 160 stupňů. Maso přidáme na pánev a restujeme dokud nepustí šťávu. Opečené maso přimícháme do pečící nádoby k směsi zeleniny a slaniny.
Postup přípravy – Hovězí po burgundsku

Krok 4 / 7

Na pánvi lehce svaříme víno s tymiánem, rozmarýnem, bobkovým listem, česnekem, solí a pepřem. Poté směs a rajský protlak vlijeme do pečící nádoby. Vše promícháme a vložíme do předehřáté trouby.

Krok 5 / 7

Po zhruba 30 minutách dojde k vyvaření vína, podlijeme půlkou vývaru a promícháme. Necháme zredukovat a poté přidáme zbytek vývaru.
Postup přípravy – Hovězí po burgundsku

Krok 6 / 7

Jakmile zredukujeme omáčku, tak vyndáme pečící nádobu z trouby. Oddělíme maso od zbytku směsi. Zbytek propasírujeme a přidáme zpátky k masu. Na pánvi si rozpustíme máslo a orestujeme slaninku, žampiony a cibulku do zlatova. Obsah pánve scedíme a následně přidáme k masu.
Postup přípravy – Hovězí po burgundsku

Krok 7 / 7

Servírujeme s bramborovou kaší.
Ingredience
NaN g
máslo
NaN g
cibulka
NaN g
žampiony
NaN stroužků
česnek
NaN ks
bobkový list
NaN snítky
čerstvý tymián
NaN g
slanina (nudličky)
NaN snítky
čerstvý rozmarýn
NaN g
slanina (0,5 cm kostky)
NaN g
šalotka na drobno nakrájená
NaN g
mrkev (0,5 cm kostky)
NaN lžíce
rajčatový protlak
NaN ml
olivový olej
NaN lžička
sůl
NaN špetka
pepř
NaN l
hovězí vývar
NaN l
červené víno suché
NaN gramů
Hovězí vysoká plec