Jídlo pochází z Francie oblasti Burgundska a kombinuje dva z nejlepších produktů regionu: červené víno a hovězí. Víno musí být bohatě vínově červené, pokud chcete pravý hovězí bourguignon. Absolutní puristé jdou za Pinot Noir nebo Gamay, ačkoli kuchaři jednomyslně tvrdí, že nejdůležitější je, aby víno bylo co nejbohatší. Pro osobitější pokrm použijeme hovězí z naší farmy a červené víno ze Znojemské oblasti.
Hovězí po burgundsku
Středně náročné | 3 hodiny 30 minut
Ingredience
Počet porcí
Hovězí vysoká plec
280 Kč / kg
NaN
g
máslo
NaN
g
cibulka
NaN
g
žampiony
NaN
stroužků
česnek
NaN
ks
bobkový list
NaN
snítky
čerstvý tymián
NaN
g
slanina (nudličky)
NaN
snítky
čerstvý rozmarýn
NaN
g
slanina (0,5 cm kostky)
NaN
g
šalotka na drobno nakrájená
NaN
g
mrkev (0,5 cm kostky)
NaN
lžíce
rajčatový protlak
NaN
ml
olivový olej
NaN
lžička
sůl
NaN
špetka
pepř
NaN
l
hovězí vývar
NaN
l
červené víno suché
NaN
gramů
Hovězí vysoká plec
Postup přípravy
Krok 1 / 7
Očistíme maso a pokrájíme na 5 cm široké kostky.
Krok 2 / 7
Na rozpálenou pánev přidáme slaninu na kostičky a necháme pustit tuk. Poté přidáme nakrájenou mrkev a opékáme. Po 5 minutách přidáme na drobno nakrájenou šalotku a opékáme dalších 5 min. Obsah pánve poté vsypeme do připravené pečící nádoby.
Krok 3 / 7
Předehřejeme si troubu na 160 stupňů. Maso přidáme na pánev a restujeme dokud nepustí šťávu. Opečené maso přimícháme do pečící nádoby k směsi zeleniny a slaniny.
Krok 4 / 7
Na pánvi lehce svaříme víno s tymiánem, rozmarýnem, bobkovým listem, česnekem, solí a pepřem. Poté směs a rajský protlak vlijeme do pečící nádoby. Vše promícháme a vložíme do předehřáté trouby.
Krok 5 / 7
Po zhruba 30 minutách dojde k vyvaření vína, podlijeme půlkou vývaru a promícháme. Necháme zredukovat a poté přidáme zbytek vývaru.
Krok 6 / 7
Jakmile zredukujeme omáčku, tak vyndáme pečící nádobu z trouby. Oddělíme maso od zbytku směsi. Zbytek propasírujeme a přidáme zpátky k masu. Na pánvi si rozpustíme máslo a orestujeme slaninku, žampiony a cibulku do zlatova. Obsah pánve scedíme a následně přidáme k masu.
Krok 7 / 7
Servírujeme s bramborovou kaší.
Ingredience
NaN
g
máslo
NaN
g
cibulka
NaN
g
žampiony
NaN
stroužků
česnek
NaN
ks
bobkový list
NaN
snítky
čerstvý tymián
NaN
g
slanina (nudličky)
NaN
snítky
čerstvý rozmarýn
NaN
g
slanina (0,5 cm kostky)
NaN
g
šalotka na drobno nakrájená
NaN
g
mrkev (0,5 cm kostky)
NaN
lžíce
rajčatový protlak
NaN
ml
olivový olej
NaN
lžička
sůl
NaN
špetka
pepř
NaN
l
hovězí vývar
NaN
l
červené víno suché
NaN
gramů
Hovězí vysoká plec