Hovězí tokáň

Hovězí tokáň

Snadné | 1 hodina 45 minut
Počet recenzí: 5

Maďarská kuchyně není jenom o paprice a guláších, přesto se spojení tuku, cibule a mleté papriky dá považovat za geniální nápad. Tato nádherná harmonie chutí patří také perkeltům a paprikášům. Příbuzným jídlem je tokáň, původem ze Sedmihradska a mletá paprika do něj kupodivu vůbec nepatří. Všechny tyto pokrmy mají ale svůj základ v dávném vaření v kotlíku a jen se liší druhem použitého masa a způsobem krájení masa, buď na kostky nebo na tenké proužky. Tokáň se připravuje ponejvíce z hovězího masa, skopového nebo ze zvěřiny a maso se krájí na tenké, krátké proužky. Hotový pokrm má mít hnědou hustou omáčku. Vhodnou přílohou je rýže nebo bramborová kaše. Recept dle paní Růžičkové, www.paniruzickova.cz

Ingredience

Počet porcí

Vrchní šál
Vrchní šál
285 Kč / kg
NaN kus
cibule
NaN stroužky
česnek
NaN ml
rajčatový protlak
sůl
pepř
NaN g
Vrchní šál

Postup přípravy

Postup přípravy – Hovězí tokáň

Krok 1 / 4

Maso nakrájejte na nudličky dlouhé asi 5 cm a široké 0,5 cm.
Postup přípravy – Hovězí tokáň

Krok 2 / 4

V kastrolu na oleji nebo sádle osmahněte dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte maso, osolte a opepřete a orestujte je ze všech stran. Šťávu, kterou maso při restování pustí, úplně vyduste.Přidejte prolisovaný česnek, krátce restujte, aby se česnek rozvoněl. Přilijte víno a za občasného míchání je nechte zcela odvařit. Maso podlijte vodou a nechte pod pokličkou dusit. Podle potřeby dolévejte vodu.
Postup přípravy – Hovězí tokáň

Krok 3 / 4

Jakmile je maso skoro hotové, vmíchejte rajčatový protlak a maso duste doměkka. Hotové maso by mělo být měkké tak, že je bude možné rozkrojit tupým předmětem, třeba vařečkou. Hotová omáčka by měla být hnědá a spíše hustší než řídká.
Postup přípravy – Hovězí tokáň

Krok 4 / 4

Vhodnou přílohou je rýže nebo bramborová kaše.
Ingredience
NaN kus
cibule
NaN stroužky
česnek
NaN ml
rajčatový protlak
sůl
pepř
NaN g
Vrchní šál