Maďarská kuchyně není jenom o paprice a guláších, přesto se spojení tuku, cibule a mleté papriky dá považovat za geniální nápad. Tato nádherná harmonie chutí patří také perkeltům a paprikášům. Příbuzným jídlem je tokáň, původem ze Sedmihradska a mletá paprika do něj kupodivu vůbec nepatří. Všechny tyto pokrmy mají ale svůj základ v dávném vaření v kotlíku a jen se liší druhem použitého masa a způsobem krájení masa, buď na kostky nebo na tenké proužky. Tokáň se připravuje ponejvíce z hovězího masa, skopového nebo ze zvěřiny a maso se krájí na tenké, krátké proužky. Hotový pokrm má mít hnědou hustou omáčku. Vhodnou přílohou je rýže nebo bramborová kaše. Recept dle paní Růžičkové, www.paniruzickova.cz
Hovězí tokáň
Snadné | 1 hodina 45 minut
Ingredience
Počet porcí
Vrchní šál
285 Kč / kg
NaN
kus
cibule
NaN
stroužky
česnek
NaN
ml
rajčatový protlak
sůl
pepř
NaN
g
Vrchní šál
Postup přípravy
Krok 1 / 4
Maso nakrájejte na nudličky dlouhé asi 5 cm a široké 0,5 cm.
Krok 2 / 4
V kastrolu na oleji nebo sádle osmahněte dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte maso, osolte a opepřete a orestujte je ze všech stran. Šťávu, kterou maso při restování pustí, úplně vyduste.Přidejte prolisovaný česnek, krátce restujte, aby se česnek rozvoněl. Přilijte víno a za občasného míchání je nechte zcela odvařit. Maso podlijte vodou a nechte pod pokličkou dusit. Podle potřeby dolévejte vodu.
Krok 3 / 4
Jakmile je maso skoro hotové, vmíchejte rajčatový protlak a maso duste doměkka. Hotové maso by mělo být měkké tak, že je bude možné rozkrojit tupým předmětem, třeba vařečkou. Hotová omáčka by měla být hnědá a spíše hustší než řídká.
Krok 4 / 4
Vhodnou přílohou je rýže nebo bramborová kaše.
Ingredience
NaN
kus
cibule
NaN
stroužky
česnek
NaN
ml
rajčatový protlak
sůl
pepř
NaN
g
Vrchní šál