Shakshuka („šakšuka“) je lahodné jídlo, které je oblíbené v Izraeli a předpokládá se, že pochází z Tuniska. Má omáčkový základ z rajčat, papriky a cibule, který je zakončený vejcem pošírovaným v omáčce. Koření se liší – některé verze jsou kořeněné chilli, jiné jsou bylinkové. My si uděláme bylinkovou verzi.
Shakshuka
Snadné | 1 hodina 15 minut
Ingredience
Počet porcí
Hovězí krk – mletý
275 Kč / kg
NaN
ks
velká cibule
NaN
ks
červená paprika
NaN
lžíce
olivový olej
NaN
stroužky
česnek
NaN
lžičky
mletý kmín
NaN
lžičky
mletý paprika
NaN
lžíce
nasekaná petrželka
NaN
lžíce
nasekaný koriandr
NaN
lžička
tymián
NaN
g
mletý hovězí krk
NaN
plechovky
krájená rajčata
NaN
ks
vejce
NaN
g
sýr feta
Postup přípravy
Krok 1 / 6
Oloupejte a nakrájejte cibuli na půl nebo čtvrt kroužků, podle velikosti. Papriky zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky.
Krok 2 / 6
Ve velké mělké pánvi nebo pánvi rozehřejte olej a přidejte cibuli. Vařte 2–3 minuty, dokud nezačnou měknout.
Krok 3 / 6
Přidejte papriky a vařte za občasného míchání dalších 5 minut.
Krok 4 / 6
Přidejte mleté hovězí maso a osmahněte maso, poté přidejte rajčata. Vařte asi 15-20 minut, aby se chutě propojily. Podle chuti dochuťte trochou soli a pepře.
Krok 5 / 6
Až budete připraveni k podávání, v případě potřeby omáčku znovu zahřejte, poté do omáčky zadní částí servírovací lžíce jemně zatlačte čtyři prohlubně a do každé rozklepněte vejce. Fetu nakrájejte na malé kousky a posypte vrch. Pánev přikryjte pokličkou a nechte vejce v omáčce vařit asi 5 minut, v případě potřeby omáčkou částečně podlévejte bílky. V ideálním případě chcete bílky uvařené a žloutky ještě trochu měkké, aby se při podávání spojily s omáčkou.
Krok 6 / 6
Když jsou vejce hotová, posypte zbylým koriandrem a podávejte s chlebem.
Ingredience
NaN
ks
velká cibule
NaN
ks
červená paprika
NaN
lžíce
olivový olej
NaN
stroužky
česnek
NaN
lžičky
mletý kmín
NaN
lžičky
mletý paprika
NaN
lžíce
nasekaná petrželka
NaN
lžíce
nasekaný koriandr
NaN
lžička
tymián
NaN
g
mletý hovězí krk
NaN
plechovky
krájená rajčata
NaN
ks
vejce
NaN
g
sýr feta