Shakshuka („šakšuka“) je lahodné jídlo, které je oblíbené v Izraeli a předpokládá se, že pochází z Tuniska. Má omáčkový základ z rajčat, papriky a cibule, který je zakončený vejcem pošírovaným v omáčce. Koření se liší – některé verze jsou kořeněné chilli, jiné jsou bylinkové. My si uděláme bylinkovou verzi.

Shakshuka
Snadné | 1 hodina 15 minut 
            
Ingredience
Počet porcí 
 
Hovězí krk – mletý 
280 Kč / kg
 
        NaN
        ks
      
 
          velká cibule
        
        NaN
        ks
      
 
          červená paprika
        
        NaN
        lžíce
      
 
          olivový olej
        
        NaN
        stroužky
      
 
          česnek
        
        NaN
        lžičky
      
 
          mletý kmín
        
        NaN
        lžičky
      
 
          mletý paprika
        
        NaN
        lžíce
      
 
          nasekaná petrželka
        
        NaN
        lžíce
      
 
          nasekaný koriandr
        
        NaN
        lžička
      
 
          tymián
        
        NaN
        g
      
 
          mletý hovězí krk
        
        NaN
        plechovky
      
 
          krájená rajčata
        
        NaN
        ks
      
 
          vejce
        
        NaN
        g
      
 
          sýr feta
        
Postup přípravy

Krok 1 / 6
Oloupejte a nakrájejte cibuli na půl nebo čtvrt kroužků, podle velikosti. Papriky zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky.
Krok 2 / 6
Ve velké mělké pánvi nebo pánvi rozehřejte olej a přidejte cibuli. Vařte 2–3 minuty, dokud nezačnou měknout.
Krok 3 / 6
Přidejte papriky a vařte za občasného míchání dalších 5 minut.
Krok 4 / 6
Přidejte mleté hovězí maso a osmahněte maso, poté přidejte rajčata. Vařte asi 15-20 minut, aby se chutě propojily. Podle chuti dochuťte trochou soli a pepře. 
Krok 5 / 6
Až budete připraveni k podávání, v případě potřeby omáčku znovu zahřejte, poté do omáčky zadní částí servírovací lžíce jemně zatlačte čtyři prohlubně a do každé rozklepněte vejce. Fetu nakrájejte na malé kousky a posypte vrch. Pánev přikryjte pokličkou a nechte vejce v omáčce vařit asi 5 minut, v případě potřeby omáčkou částečně podlévejte bílky. V ideálním případě chcete bílky uvařené a žloutky ještě trochu měkké, aby se při podávání spojily s omáčkou.

Krok 6 / 6
Když jsou vejce hotová, posypte zbylým koriandrem a podávejte s chlebem.
Ingredience   
        NaN
        ks
      
 
          velká cibule
        
        NaN
        ks
      
 
          červená paprika
        
        NaN
        lžíce
      
 
          olivový olej
        
        NaN
        stroužky
      
 
          česnek
        
        NaN
        lžičky
      
 
          mletý kmín
        
        NaN
        lžičky
      
 
          mletý paprika
        
        NaN
        lžíce
      
 
          nasekaná petrželka
        
        NaN
        lžíce
      
 
          nasekaný koriandr
        
        NaN
        lžička
      
 
          tymián
        
        NaN
        g
      
 
          mletý hovězí krk
        
        NaN
        plechovky
      
 
          krájená rajčata
        
        NaN
        ks
      
 
          vejce
        
        NaN
        g
      
 
          sýr feta