Španělský ptáček

Španělský ptáček

Snadné | 2 hodiny
Počet recenzí: 4

Španělský ptáček je jedna z klasik naší české kuchyně a přitom k nám ze Španělska vůbec nepřiletěl. Ke svému jménu snad přišel díky španělským kuchařům na dvoře císaře Rudolfa II. Tyto závitky prošly různými úpravami a variacemi, počínaje receptem Magdaleny Dobromily Rettigové. Pod názvem Španělské ptáčky jsou známy od 50. let 20. století právě závitky z hovězího masa. Každý máme svůj recept, každý je vaříme perfektně a každý dovnitř ukrýváme jiné dobrůtky. Další recepty od paní Růžičkové na www.paniruzickova.cz

Ingredience

Počet porcí

Vrchní šál
Vrchní šál
285 Kč / kg
NaN ks
vejce na tvrdo
NaN ks
kyselý okurek
NaN lžíce
plnotučná hořtice
NaN ks
cibule
NaN ks
tenký párek
NaN lžíce
tmavá jíška
NaN lžíce
tavený lůj
NaN l
voda
sůl
pepř
NaN gramů
Vrchní šál

Postup přípravy

Postup přípravy – Španělský ptáček

Krok 1 / 5

Vrchní šál nakrájíme na plátky. Plátky naklepeme, osolíme, opepříme, na každý rozetřeme lžíci hořčice a naskládáme kousek párku, 1/2 vařeného vajíčka a 1/2 podélně rozkrojené okurky. Plátky dobře zabalíme a převážeme kuchyňským provázkem.
Postup přípravy – Španělský ptáček

Krok 2 / 5

V kastrolu na rozehřátém loji orestujeme na kousky nakrájenou cibuli, restujeme mírně do hněda, přidáme zabalené ptáčky a ty orestujeme ze všech stran. Přilijeme vodu, kastrol přiklopíme poklicí a zvolna dusíme doměkka, cca 1,5 - 2 hodiny. Kastrol můžeme také vložit do trouby a dusit - péct v troubě na 170 °C.

Krok 3 / 5

Hotové ptáčky vyndáme, odstraníme provázek a udržujeme je v teple v novém jiném kastrolu.

Krok 4 / 5

Šťávu přivedeme k varu, přidáme lžíci tmavé jíšky a prováříme 15-20 minut. Dle potřeby omáčku dochutíme solí, pepřem, popř. lákem z okurek. Omáčku přecedíme přes jemné sítko na čekající ptáčky.
Postup přípravy – Španělský ptáček

Krok 5 / 5

Podávejte posypané zelenou petrželkou. Vhodnou přílohou je rýže.
Ingredience
NaN ks
vejce na tvrdo
NaN ks
kyselý okurek
NaN lžíce
plnotučná hořtice
NaN ks
cibule
NaN ks
tenký párek
NaN lžíce
tmavá jíška
NaN lžíce
tavený lůj
NaN l
voda
sůl
pepř
NaN gramů
Vrchní šál