Španělský ptáček je jedna z klasik naší české kuchyně a přitom k nám ze Španělska vůbec nepřiletěl. Ke svému jménu snad přišel díky španělským kuchařům na dvoře císaře Rudolfa II. Tyto závitky prošly různými úpravami a variacemi, počínaje receptem Magdaleny Dobromily Rettigové. Pod názvem Španělské ptáčky jsou známy od 50. let 20. století právě závitky z hovězího masa. Každý máme svůj recept, každý je vaříme perfektně a každý dovnitř ukrýváme jiné dobrůtky. Další recepty od paní Růžičkové na www.paniruzickova.cz
Španělský ptáček
Snadné | 2 hodiny
Ingredience
Počet porcí
Vrchní šál
285 Kč / kg
NaN
ks
vejce na tvrdo
NaN
ks
kyselý okurek
NaN
lžíce
plnotučná hořtice
NaN
ks
cibule
NaN
ks
tenký párek
NaN
lžíce
tmavá jíška
NaN
lžíce
tavený lůj
NaN
l
voda
sůl
pepř
NaN
gramů
Vrchní šál
Postup přípravy
Krok 1 / 5
Vrchní šál nakrájíme na plátky. Plátky naklepeme, osolíme, opepříme, na každý rozetřeme lžíci hořčice a naskládáme kousek párku, 1/2 vařeného vajíčka a 1/2 podélně rozkrojené okurky. Plátky dobře zabalíme a převážeme kuchyňským provázkem.
Krok 2 / 5
V kastrolu na rozehřátém loji orestujeme na kousky nakrájenou cibuli, restujeme mírně do hněda, přidáme zabalené ptáčky a ty orestujeme ze všech stran. Přilijeme vodu, kastrol přiklopíme poklicí a zvolna dusíme doměkka, cca 1,5 - 2 hodiny. Kastrol můžeme také vložit do trouby a dusit - péct v troubě na 170 °C.
Krok 3 / 5
Hotové ptáčky vyndáme, odstraníme provázek a udržujeme je v teple v novém jiném kastrolu.
Krok 4 / 5
Šťávu přivedeme k varu, přidáme lžíci tmavé jíšky a prováříme 15-20 minut. Dle potřeby omáčku dochutíme solí, pepřem, popř. lákem z okurek. Omáčku přecedíme přes jemné sítko na čekající ptáčky.
Krok 5 / 5
Podávejte posypané zelenou petrželkou. Vhodnou přílohou je rýže.
Ingredience
NaN
ks
vejce na tvrdo
NaN
ks
kyselý okurek
NaN
lžíce
plnotučná hořtice
NaN
ks
cibule
NaN
ks
tenký párek
NaN
lžíce
tmavá jíška
NaN
lžíce
tavený lůj
NaN
l
voda
sůl
pepř
NaN
gramů
Vrchní šál