Svíčková k české kuchyni neodmyslitelně patří. Receptů existují stovky. V každé domácnosti se recept upravoval a vyvíjel podle chuti. Vyzkoušejte naši variaci na toto oblíbené jídlo.
Svíčková omáčka
Středně náročné | 5 hodin
Ingredience
Počet porcí
Falešná svíčková
390 Kč / kg
NaN
ml
smetany na vaření
sůl a pepř na dochucení
olivový olej
NaN
g
hladké mouky
NaN
ks
celer
NaN
g
slaniny
NaN
ks
mrkve
NaN
ks
petržel
NaN
ks
cibule
NaN
g
másla
NaN
ml
hovězího vývaru
NaN
kuliček
černého pepře
NaN
lžíce
hořčice
NaN
lžíce
cukru
NaN
lžíce
octa
NaN
kuliček
nového koření
citron
brusinky
NaN
gramů
Falešná svíčková
Postup přípravy
Krok 1 / 7
Maso vytáhneme z ledničky a osušíme utěrkou. Zeleninu oloupeme a spolu so slaninou nakrájíme na malé kostičky. Špikování masa není nutné, ale rozhodně neuškodí.
Krok 2 / 7
Na pánvi opečeme slaninu. Po pár minutách slaninu shrneme na bok pánve a na výpeku zprudka opečeme maso ze všech stran.
Krok 3 / 7
Opečené maso odložíme do pekáče a na pánev vysypeme všechnu kořenovou zeleninu. Zeleninu za občasného míchání opečeme do hněda. Pak přidáme cibuli a dál restujeme až dokdy nezezlátne i ta. Jakmile bude mít zelenina správnou barvu, posypeme ji cukrem a necháme minutu karamelizovat.
Krok 4 / 7
Zeleninu zalijeme octem. Když se ocet vypaří, přidáme hořčici a podlijeme vývarem. Směs přivedeme k varu. Pak vše přelijeme do pekáče k masu.
Krok 5 / 7
Do pekáče přidáme koření (ideálně v sáčku), přikryjeme a vložíme do trouby vyhřáté na 130 stupňů. Pečeme přibližně 3 hodiny a během pečení maso několikrát otáčíme. Upečené maso vytáhneme z omáčky a necháme ho odpočívat ve vyhřáté troubě. Z omáčky odstraníme koření a oddělíme zeleninu od tekutiny.
Krok 6 / 7
V hrnci uděláme jíšku z 20 g másla a 20 g hladké mouky. Přilijeme do ní část tekutiny a pořádně promícháme. Pak přilijeme i zbytek šťávy. Zeleninu propasírujeme rovnou do šťávy. Namísto pasírování můžeme použít i mixér.
Krok 7 / 7
Hotovou omáčku dochutíme podle potřeby, přilijeme smetanu a pořádně promícháme. Podáváme s karlovarským knedlíkem, citronem a brusinkami. Můžeme dozdobit i šlehačkou.
Ingredience
NaN
ml
smetany na vaření
sůl a pepř na dochucení
olivový olej
NaN
g
hladké mouky
NaN
ks
celer
NaN
g
slaniny
NaN
ks
mrkve
NaN
ks
petržel
NaN
ks
cibule
NaN
g
másla
NaN
ml
hovězího vývaru
NaN
kuliček
černého pepře
NaN
lžíce
hořčice
NaN
lžíce
cukru
NaN
lžíce
octa
NaN
kuliček
nového koření
citron
brusinky
NaN
gramů
Falešná svíčková