Svíčková omáčka

Svíčková omáčka

Středně náročné | 5 hodin
Počet recenzí: 4

Svíčková k české kuchyni neodmyslitelně patří. Receptů existují stovky. V každé domácnosti se recept upravoval a vyvíjel podle chuti. Vyzkoušejte naši variaci na toto oblíbené jídlo.

Ingredience

Počet porcí

Falešná svíčková
Falešná svíčková
390 Kč / kg
NaN ml
smetany na vaření
sůl a pepř na dochucení
olivový olej
NaN g
hladké mouky
NaN ks
celer
NaN g
slaniny
NaN ks
mrkve
NaN ks
petržel
NaN ks
cibule
NaN g
másla
NaN ml
hovězího vývaru
NaN kuliček
černého pepře
NaN lžíce
hořčice
NaN lžíce
cukru
NaN lžíce
octa
NaN kuliček
nového koření
citron
brusinky
NaN gramů
Falešná svíčková

Postup přípravy

Postup přípravy – Svíčková omáčka

Krok 1 / 7

Maso vytáhneme z ledničky a osušíme utěrkou. Zeleninu oloupeme a spolu so slaninou nakrájíme na malé kostičky. Špikování masa není nutné, ale rozhodně neuškodí.
Postup přípravy – Svíčková omáčka

Krok 2 / 7

Na pánvi opečeme slaninu. Po pár minutách slaninu shrneme na bok pánve a na výpeku zprudka opečeme maso ze všech stran.
Postup přípravy – Svíčková omáčka

Krok 3 / 7

Opečené maso odložíme do pekáče a na pánev vysypeme všechnu kořenovou zeleninu. Zeleninu za občasného míchání opečeme do hněda. Pak přidáme cibuli a dál restujeme až dokdy nezezlátne i ta. Jakmile bude mít zelenina správnou barvu, posypeme ji cukrem a necháme minutu karamelizovat.
Postup přípravy – Svíčková omáčka

Krok 4 / 7

Zeleninu zalijeme octem. Když se ocet vypaří, přidáme hořčici a podlijeme vývarem. Směs přivedeme k varu. Pak vše přelijeme do pekáče k masu.
Postup přípravy – Svíčková omáčka

Krok 5 / 7

Do pekáče přidáme koření (ideálně v sáčku), přikryjeme a vložíme do trouby vyhřáté na 130 stupňů. Pečeme přibližně 3 hodiny a během pečení maso několikrát otáčíme. Upečené maso vytáhneme z omáčky a necháme ho odpočívat ve vyhřáté troubě. Z omáčky odstraníme koření a oddělíme zeleninu od tekutiny.

Krok 6 / 7

V hrnci uděláme jíšku z 20 g másla a 20 g hladké mouky. Přilijeme do ní část tekutiny a pořádně promícháme. Pak přilijeme i zbytek šťávy. Zeleninu propasírujeme rovnou do šťávy. Namísto pasírování můžeme použít i mixér.
Postup přípravy – Svíčková omáčka

Krok 7 / 7

Hotovou omáčku dochutíme podle potřeby, přilijeme smetanu a pořádně promícháme. Podáváme s karlovarským knedlíkem, citronem a brusinkami. Můžeme dozdobit i šlehačkou.
Ingredience
NaN ml
smetany na vaření
sůl a pepř na dochucení
olivový olej
NaN g
hladké mouky
NaN ks
celer
NaN g
slaniny
NaN ks
mrkve
NaN ks
petržel
NaN ks
cibule
NaN g
másla
NaN ml
hovězího vývaru
NaN kuliček
černého pepře
NaN lžíce
hořčice
NaN lžíce
cukru
NaN lžíce
octa
NaN kuliček
nového koření
citron
brusinky
NaN gramů
Falešná svíčková