Jak uvařit hovězí maso?

Jak uvařit hovězí maso?

Hovězí se dá připravit na mnoho způsobů, záleží jen na zvoleném receptu. Jednoduchý postup, vynikající výsledná chuť a křehkost – to jsou důvody, proč mnoho lidí volí právě metodu vaření. Při vaření v horké vodě se maso navíc na povrchu pěkně zatáhne, což znamená, že veškeré bílkoviny a proteiny zůstanou uvnitř a vy z něj dostanete na talíři to nejlepší.

Na druhu masa záleží

Není hovězí jako hovězí – pro každý recept se hodí jiná část masa. U guláše je dobré, když na vaření použijete kližku nebo krk. Tento druh masa obsahuje kolagenová vlákna, která se během dlouhého vaření pozvolna rozpustí, proto se guláš už nemusí ničím dohušťovat.

Na dobrou rajskou zase použijte hovězí karabáček, který se nachází v zadní noze nad kližkou. Můžete však sáhnout i po hovězí pleci, válečku nebo spodním šálu.

Na přípravu vývaru se zase nejlépe hodí hovězí kosti – ideální jsou žebra, hrudí, harfa nebo také oháňka.

Příprava

Nejdříve si maso před vařením opláchněte, osušte utěrkou a nakrájejte na vhodnou velikost (je rozdíl, pokud připravujete maso na guláš nebo do vývaru). Přebytečný tuk můžete nechat, během vaření dodá masu tu správnou chuť.

Co se týče porcování, u vývaru se vkládá do hrnce celé maso stejně jako u rajské. Změna je například u guláše, kde se maso naporcuje na malé kousky už předem.

Doba vaření

Hovězí maso se potřebuje vařit déle než vepřové nebo kuřecí. V závislosti na velikosti bychom klidně mohli říct i 2 nebo 3 hodiny. Pokud máte tlakový hrnec, počítejte s tím, že se doba přípravy značně zkrátí.

Nezáleží však jen na velikosti masa, ale také na jeho stáří. Říká se, že čím tužší svalová vlákna jsou, tím starší maso je – v praxi to znamená, že doba vaření se prodlouží. Připravené maso pak stačí vložit do hrnce s horkou vodou a vařit do změknutí. U masa z mladých býků je doba vaření kratší. Nezapomeňte se také ujistit, že maso je celé ponořené do vody.

Tradiční české pokrmy se bez vaření hovězího neobejdou, proto je dobré vědět, jaké maso je k tomu potřeba a jak postupovat. Pokud tedy máte v plánu v blízké době dělat nějakou z těchto lahůdek, připomeňte si základní postupy, které vás dovedou k vytouženému výsledku!