Vnitřnosti nejsou extrém, ale lahůdka. Přesvědčte se!

Vnitřnosti nejsou extrém, ale lahůdka. Přesvědčte se!

Benefity

Je pro ně typické, že jsou častokrát bohatší na některé vitamíny, minerály a bílkoviny než klasické maso ze svaloviny. Bílé vnitřnosti, jako ledvinky či žaludek jsou bohaté na bílkoviny a vitamíny skupiny B. Červené, tedy srdce či játra mají vysoký obsah železa, vitaminů A, B, C a také výjimečně nízký obsah tuku.

Jak poznat kvalitu?

V případě vnitřností je obzvlášť důležité to, kde je nakupujeme. Některé orgány totiž fungují jako filtry pro škodlivé látky. Jejich množství ovlivňuje prostředí, ve kterém se zvíře vyskytuje a jeho stáří. Čím déle zvíře žije, tím více látek se může usadit.

Vnitřnosti se také rychle kazí. To se projevuje změnou barvy a výrazným zápachem. Čerstvé kousky poznáme podle lesklého, vlhkého a jemně třpytivého povrchu.

Využití

Vnitřnosti nabízejí mnoho možností zpracování. Játra, srdce a žlázy jsou vhodné k minutkové úpravě a lze je také péct či dusit. V ostatních případech je při jejich přípravě třeba počítat s dlouhým vařením i v řádu několika hodin.

Játra

Nejčastěji se upravují pečením či dušením. Aby neztvrdla, solí se až po tepelné úpravě. Skvělá jsou dušená na cibulce s omáčkou z kyselých okurek a s rýží.

Ledvinky

Připravujeme dušením, pečením nebo smažením na roštu. Opět solíme až po tepelné úpravě.

Srdce

Upravuje se zejména vařením a dušením. Doporučujeme vyzkoušet protýkané se slaninou.

Býčí žlázy

Jde o velmi libové maso, rychlé na přípravu, a skvělé snad ke všem druhům omáček a polévek.