Na co se používá hovězí sádlo?

Na co se používá hovězí sádlo?

Smažení

Věděli jste, že pravé hranolky se původně smažily v hovězím sádle? Používali jej i největší fastfoodové řetězce na světě. Momentálně namísto sádla používají jen hovězí příchuť.

Pravé hranolky na hovězím sádle si můžete jednoduše připravit i doma. Hranolky se nebudou připalovat, rozpadat, ani nasávat zbytečně mnoho tuku.

Předvařené brambory (vaříme je jen 8 minut) necháme vychladnout, nakrájíme a vložíme do horkého sádla. Osmažíme na požadovaný stupeň, osolíme a podáváme ještě teplé.

Kosmetika

Naše prababičky používaly v péči o pokožku hlavně sádlo a lůj. Na přelomu století ale živočišné tuky v kosmetice ustoupily a nahradili je tuky rostlinné. To bylo způsobeno hlavně démonizací živočišných tuků v potravinářství. V poslední době se ale karta obrací a nejnovější výzkumy ukazují, že strach z živočišného tuku není opodstatněný.

Ve využití živočišného tuku v kosmetice je ale na českém trhu stále velká mezera. Lůj je přitom s lidskou pokožkou kompatibilnější než rostlinný tuk. Pokožku vyživuje bez nadbytečného maštění a nežádoucího lesku. Má protizánětlivé účinky a obsahuje vitaminy A, E, D a K2.

Hlavní kosmetické využití má ve výrobě krémů a mýdel.