Velký přehled steaků

Velký přehled steaků

Ball tip steak

Kde se nachází: Zadní kýta

Český název: Malý ořech, ořech

Popis: Ball tip steak, který se někdy nazývá jen jako tip steak, je přední část hovězí zadní kýty (předkýtí). V Česku je tato část známá spíše jako „ořech“. Skládá se ze tří částí svaloviny, ty se od sebe oddělují.

Příprava: Odleželý a perfektně vyzrálý ball tip steak se hodí na gril a marinování.

Eye round steak

Kde se nachází: Zadní kýta

Český název: Váleček, falešná svíčková

Popis: Eye round steak je velmi libový kousek masa, který najdeme na zadní kýtě, kde přiléhá ke spodnímu šálu (bottom round steaku). Jedná se o čistý, pravidelný a hladký sval.

Příprava: Falešná svíčková najde v kuchyni mnoho uplatnění. Hodí se na pečení, opravdu lahodná bude prošpikovaná slaninou k různým omáčkám. Připravíte z ní však i lahodný tatarák nebo roastbeef.

Flank steak

Kde se nachází: Pupek

Český název: Pupek zrcátko

Popis: Flank steak (francouzsky bavette) neboli hovězí pupek je nižší maso, které je dostatečně prorostlé tukem. Nejlepší flank steak poznáte podle výrazně červené barvy.

Příprava: Flank steak je ideální na gril (doporučujeme po přípravě nakrájet na tenké plátky).

Hanger steak

Kde se nachází: Bránice

Český název: Veverka, řeznická panenka

Popis: Hanger steak je vynikající kus hovězího masa, který pochází ze svalového úponu bránice. Tento dlouhý a plochý kus masa má výraznou chuť, za tu vděčí svému umístění před špičkou svíčkové a přímo nad játry.

Příprava: Hanger steak je parádní na gril. Nejlépe chutná je-li dobře uzrálý.

Rib eye

Kde se nachází: Vysoký roštěnec

Český název: není

Popis: Rib eye (entercote) je maso lehce prorostlé tukem, chutné, šťavnaté a najdeme ho u hřbetu mezi krkem a nízkým roštěncem a před osmým žebrem. Jedná se o druhou nejměkčí část hovězího. Ze střední části roštěnce se pak vykrajují rib eye steaky.

Příprava: Rib eye se hodí na přípravu křehkých steaků.

Rump steak

Kde se nachází: Zadní kýta

Český název: Květová špička

Popis: Rump steak jsou plátky masa z vykostěné hovězí zadní kýty (horní část). Maso je libové, není však tolik jemné, křehké a šťavnaté jako u jiných částí hovězího. Typickou částí rump steaku je tukový okraj.

Příprava: Pokud je maso dostatečné vyzrálé, není tuhé a hodí se pak na přípravu na všechny způsoby – od steaků přes vaření až po dušení a pečení.

Striploin steak

Kde se nachází: Nízký roštěnec

Český název: není

Popis: Striploin steak je maso, které pochází z hřbetní části zvané nízký (zadní) roštěnec. Ten se následně dělí ještě na přední část (TOPLOIN) a na zadní část (SIRLOIN). Nízký roštěnec je oproti vysokému roštěnci libovější. Někdy se mu říká také „New York Strip“.

Příprava: Striploin steak lze připravovat na grilu, hodí se také na roastbeef. Lze ho krájet na větší plátky.

T-bone steak

Kde se nachází: Nízký roštěnec, svíčková s nízkou roštěnou na kosti

Český název: není

Popis: T-bone steak je americké označení, vychází z tvaru kosti, která vypadá jako písmeno „T“. Někdy se tento steak označuje také jako „Florentina steak“ či „Porterhouse steak“ na rozdíl od něj je však menší a krájí se na tenčí plátky. Tento steak se skládá ze dvou druhů masa – ze svíčkové a z nízkého roštěnce, tyto dva druhy masa dělí právě ona zmíněná kost. Za zmínku stojí také to, že se steak skládá ze dvou nejkvalitnějších svalových partií, které jsou nejméně namáhané.

Příprava: T-bone steak je ideální především ke grilování či rožnění, zkrátka pro rychlou přípravu. Nejdelikátnější částí je ta u kosti.

Tenderloin

Kde se nachází: Pod páteří (roštěncem)

Český název: Svíčková, pravá svíčková

Popis: Nejpopulárnější, nejlahodnější a také nejdražší část hovězího je právě tenderloin neboli svíčková. Někdy se tento kus masa označuje také jako „fillet“. Jedná se o pruh svaloviny pod páteří (roštěncem), která není vystavena příliš velké námaze. Maso je tedy libové, jemné a křehké. Chcete opravdovou delikatesu? Zkuste „fillet mignon“, což je malý steak z konce svíčkové.

Příprava: Svíčková je parádní na gril i pánev, dále na pečení nebo třeba na tatarák.

Top round steak

Kde se nachází: Zadní kýta

Český název: Vrchní šál

Popis: Top round steak najdeme na vnitřní části zadní kýty (mezi ořechem a spodním šálem), která má jemnější svalové vlákno oproti spodnímu šálu.

Příprava: Díky své křehkosti a měkkosti je ideální na gril a samozřejmě také na pečení, dušení či přípravu ragú.

Chuck steak

Kde se nachází: Krk

Český název: není

Popis: I z krku se dá připravit dobrý steak. Maso je krásně mramorované, plné chuti a velmi šťavnaté.

Příprava: Nejlepší na gril a marinování.